Online Masterclass Profielwerkstuk

Op 22 april 2021 wordt er weer een nieuwe masterclass georganiseerd, aanmelden kan vanaf begin 2021. Mocht je in de tussentijd vragen hebben, kun je mailen naar Nienke.Rulkens@mpi.nl.

Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?

Zit jij in 4/5/6 HAVO of VWO en wil je voor jouw profielwerkstuk meer weten over hoe baby's en jonge kinderen taal leren en hoe taalonderzoek gedaan wordt? Neem dan deel aan de unieke masterclass: ‘Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?’.


Wat houdt de masterclass in?

Tijdens deze masterclass geven wij informatie over taalontwikkeling en het doen van taalonderzoek bij kinderen. Dit zijn een paar voorbeelden van thema’s die aan bod komen:

  • Welke woorden leren kinderen het eerst?
  • Waarom praten we zo “raar” tegen baby's?
  • Leren alle kinderen taal op dezelfde manier?
  • Waarom spreken kinderen woorden anders uit dan volwassenen?
  • Hoe leert een kind twee talen?
  • Hoe communiceren kinderen voordat ze kunnen praten?

In de masterclass krijg je colleges over taalontwikkeling van baby’s en jonge kinderen, en over het opzetten van een onderzoek (o.a. het opstellen van een vraag, uitvoeren van onderzoek en het analyseren van gegevens). Tussendoor neem je een kijkje in het kindertaallab om te zien hoe wij onderzoek doen.

In het tweede deel van de masterclass ga je in kleine groepjes aan de slag om de opgedane kennis toe te passen op je eigen onderzoek. Onze onderzoekers kijken ernaar uit om jullie onderzoeksideeën te horen en mee te denken over de vragen die jullie hebben. Deze nieuwe informatie helpt je verder met het schrijven van je profielwerkstuk (onder begeleiding van je eigen docent en op basis van de richtlijnen van jouw eigen school).


Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor HAVO- en VWO-leerlingen die hun profielwerkstuk gaan schrijven over kindertaalverwerving. Vanwege de inhoud van de online masterclass is het belangrijk dat je al enig idee hebt over wat je onderzoeksvraag is, zodat we op basis hiervan de groepjes kunnen indelen. Deelname is gratis.


Let op: de online masterclass is mogelijk (deels) in het Engels.


Datum & locatie

Op 22 april 2021 wordt de volgende masterclass georganiseerd. De masterclass wordt vanuit het Baby & Child Research Center georganiseerd door de afdeling Language Development van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, Nijmegen.


Inschrijven voor de masterclass

Begin 2021 zal hier een link verschijnen waarmee je je aan kunt melden voor de masterclass.


Meer weten?

Met vragen over de masterclass kun je terecht bij Nienke.Rulkens@mpi.nl.

Meer informatie over ons eigen onderzoek dat wordt gedaan bij het Baby & Child Onderzoekscentrum vind je op www.babyandchild.nl/ons-doel.