Online Masterclass Profielwerkstuk

Op dit moment is het maximum aantal deelnemers voor deze masterclass bereikt en werken we met een wachtlijst. Als je je via het online formulier aanmeldt, zetten wij je naam op de wachtlijst en laten we het z.s.m. weten als er een plek vrij komt.

Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?

Zit jij in 4/5/6 HAVO of VWO en wil je voor jouw profielwerkstuk meer weten over hoe baby's en jonge kinderen taal leren en hoe taalonderzoek gedaan wordt? Neem dan deel aan de unieke online masterclass: ‘Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?’ op donderdag 8 oktober 2020.


Wat houdt de masterclass in?

Tijdens deze online masterclass geven wij informatie over taalontwikkeling en het doen van taalonderzoek bij kinderen. Dit zijn een paar voorbeelden van thema’s die aan bod komen:

  • Welke woorden leren kinderen het eerst?
  • Waarom praten we zo “raar” tegen baby's?
  • Leren alle kinderen taal op dezelfde manier?
  • Waarom spreken kinderen woorden anders uit dan volwassenen?
  • Hoe leert een kind twee talen?
  • Hoe communiceren kinderen voordat ze kunnen praten?

In de online masterclass krijg je videocolleges over taalontwikkeling van baby’s en jonge kinderen, en over het opzetten van een onderzoek (o.a. het opstellen van een vraag, uitvoeren van onderzoek en het analyseren van gegevens). Tussendoor neem je een digitaal kijkje in het kindertaallab om te zien hoe wij onderzoek doen.

In het tweede deel van de online masterclass ga je in kleine groepjes aan de slag om de opgedane kennis toe te passen op je eigen onderzoek. Onze onderzoekers kijken ernaar uit om jullie onderzoeksideeën te horen en mee te denken over de vragen die jullie hebben. Deze nieuwe informatie helpt je verder met het schrijven van je profielwerkstuk (onder begeleiding van je eigen docent en op basis van de richtlijnen van jouw eigen school).


Voor wie?

Deze online masterclass is bedoeld voor HAVO- en VWO-leerlingen die hun profielwerkstuk gaan schrijven over kindertaalverwerving. Vanwege de inhoud van de online masterclass is het belangrijk dat je al enig idee hebt over wat je onderzoeksvraag is, zodat we op basis hiervan de groepjes kunnen indelen. Deelname is gratis.


Let op: de online masterclass is mogelijk (deels) in het Engels.


Datum & locatie

Donderdag 8 oktober 2020, 13.00 - 16.00 uur via een online Zoom meeting, waarvan je de details krijgt toegestuurd als je wordt uitgenodigd om deel te nemen. De online masterclass wordt vanuit het Baby & Child Research Center georganiseerd door de afdeling Language Development van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, Nijmegen.


Inschrijven voor de masterclass

Het maximum aantal deelnemers voor de masterclass is bereikt, maar je kunt je wel nog aanmelden voor de wachtlijst.

Klik hier om je aan te melden. Vanwege de grote populariteit van deze masterclass hanteren we een selectieprocedure en een maximum aantal deelnemers voor de masterclass.


Meer weten?

Met vragen over de masterclass kun je terecht bij Nienke.Rulkens@mpi.nl.

Meer informatie over ons eigen onderzoek dat wordt gedaan bij het Baby & Child Onderzoekscentrum vind je op www.babyandchild.nl/ons-doel.


In het voorjaar van 2021 organiseren we de volgende masterclass. De exacte datum zal in de loop van het jaar bekend worden. Hiervoor kun je je begin volgend jaar aanmelden.