Masterclass Profielwerkstuk

Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?

Zit jij in 4/5/6 havo of vwo en ben je op zoek naar een interessant onderwerp voor jouw profielwerkstuk? En ben je geïnteresseerd in hoe baby's en jonge kinderen taal leren?

Neem dan deel aan de unieke masterclass: ‘Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?’ op donderdag 21 november 2019.

Je eigen onderzoek

Tijdens deze masterclass geven wij informatie over het uitwerken van een onderzoeksvraag, het opstellen van een onderzoeksplan en het uitvoeren van een onderzoek. Dit zijn een paar voorbeelden van mogelijke thema's:

  • Welke woorden leren kinderen het eerst?
  • Waarom praten we zo “raar” tegen baby's?
  • Leren alle kinderen taal op dezelfde manier?
  • Waarom spreken kinderen woorden anders uit dan volwassenen?
  • Hoe leert een kind twee talen?
  • Hoe communiceren kinderen voordat ze kunnen praten?

De masterclass begint met colleges over de taalontwikkeling van baby’s en jonge kinderen, en over het opzetten van een onderzoeksplan. Hierna ga je zelf aan de slag om de theorie uit het college toe te passen op je eigen onderzoeksplan. In groepjes ga je onder begeleiding van onze onderzoekers bekijken hoe je je onderzoeksvraag zo duidelijk, specifiek en gegrond mogelijk kunt formuleren, en op welke manier je een antwoord op je onderzoeksvraag zou kunnen vinden. Ter afsluiting kun je je eventuele overgebleven vragen aan de specialisten stellen. Daarna voer je onder begeleiding van je eigen docent jouw onderzoek uit en schrijf je jouw profielwerkstuk (op basis van de richtlijnen van jouw eigen school).

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor havo en vwo-leerlingen die hun profielwerkstuk willen gaan schrijven over kindertaalverwerving. Vanwege de inhoud van de masterclass is het belangrijk dat je al een redelijk idee hebt over wat je onderzoeksvraag is maar nog niet bezig bent met de uitvoer van je onderzoek, omdat we in de masterclass met je bestaande vraag aan de slag gaan.

Bij aanmelding krijg je dan ook een korte vragenlijst te zien, op basis van de antwoorden hierop en het maximaal aantal deelnemers wordt bepaald wie er mee kan doen. Deelname is gratis.

Let op: de masterclass is mogelijk (deels) in het Engels.

Datum & locatie

Donderdag 21 november 2019, 13.00-17.00 uur Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, Nijmegen (Campus Radboud Universiteit).

Inschrijven voor de masterclass

Klik hier om je aan te melden. Vanwege de grote populariteit van deze masterclass hanteren we een selectieprocedure en een maximum aantal deelnemers voor de masterclass.

Meer weten?

Met vragen over de masterclass kun je terecht bij Nienke.Rulkens@mpi.nl.