Masterclass Profielwerkstuk

Vanwege de laatste ontwikkelingen rondom Covid-19 vindt de masterclass van 16 april helaas niet plaats. De volgende masterclass is op 8 oktober 2020.

Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?

Zit jij in 4/5/6 havo of vwo en wil je voor jouw profielwerkstuk meer weten over hoe baby's en jonge kinderen taal leren? Neem dan deel aan de unieke masterclass: ‘Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?’.

Wat houdt de masterclass in?

Tijdens deze masterclass geven wij informatie over taalontwikkeling en het doen van taalonderzoek bij kinderen. Dit zijn een paar voorbeelden van mogelijke thema's:

  • Welke woorden leren kinderen het eerst?
  • Waarom praten we zo “raar” tegen baby's?
  • Leren alle kinderen taal op dezelfde manier?
  • Waarom spreken kinderen woorden anders uit dan volwassenen?
  • Hoe leert een kind twee talen?
  • Hoe communiceren kinderen voordat ze kunnen praten?

In de masterclass krijg je colleges over taalontwikkeling van baby’s en jonge kinderen, en over het opzetten van een onderzoek (o.a. het opstellen van een vraag, uitvoeren van onderzoek en het analyseren van gegevens). Tussendoor neem je een kijkje in het kindertaallab om te zien hoe wij onderzoek doen.

In het tweede deel van de masterclass ga je in kleine groepjes aan de slag om de opgedane kennis toe te passen op je eigen onderzoek. Onze onderzoekers kijken ernaar uit om jullie onderzoeksideeën te horen en mee te denken over de vragen die jullie hebben. Deze nieuwe informatie helpt je verder met het schrijven van je profielwerkstuk (onder begeleiding van je eigen docent en op basis van de richtlijnen van jouw eigen school).

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor havo en vwo-leerlingen die hun profielwerkstuk willen gaan schrijven over kindertaalverwerving. Vanwege de inhoud van de masterclass is het belangrijk dat je al enig idee hebt over wat je onderzoeksvraag is, zodat we op basis hiervan de groepjes kunnen indelen. Deelname is gratis.

Let op: de masterclass is mogelijk (deels) in het Engels.

Datum & locatie

De volgende masterclass is op 8 oktober. Hiervoor kun je je later in het jaar aanmelden.
Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, Nijmegen (Campus Radboud Universiteit).

Inschrijven voor de masterclass

Vanwege de grote populariteit van deze masterclass hanteren we een selectieprocedure en een maximum aantal deelnemers voor de masterclass.

Meer weten?

Met vragen over de masterclass kun je terecht bij Nienke.Rulkens@mpi.nl. Meer informatie over ons eigen onderzoek dat wordt gedaan bij het Baby & Child Onderzoekscentrum vind je op www.babyandchild.nl/ons-doel.