Biologische metingen

Hormonale metingen

Wij doen met name onderzoek naar het hormoon cortisol. Dit hormoon is onder meer betrokken bij de energiehuishouding van ons lichaam en het helpt ons om op stressvolle situaties te reageren. Cortisol kan onder andere gemeten worden in speeksel en haar. Als u deel neemt aan ons onderzoek kan het zijn dat we u vragen speeksel te verzamelen in een speciaal buisje die wij aan u zullen geven. Ook kunnen we u vragen om speeksel van uw kind te verzamelen. Daarvoor gebruiken we speciale sponsjes die het speeksel goed opnemen. Onze ervaring met deze methode is dat zowel baby’s als jonge kinderen het niet vervelend vinden en het zelfs een spelletje vinden om op zo’n sponsje te sabbelen.

Het meten van darmbacteriën

Wij zijn geïnteresseerd in de ontwikkeling van de darmbacteriën van baby’s en kinderen. De darmbacteriën zijn onder andere belangrijk bij de afweer tegen ziekten, bij het verteren van voedsel, en bij de synthese van belangrijke vitaminen. Maar ook komen er meer en meer aanwijzingen dat de bacteriën in onze darmen in communicatie staan met de hersenen, en zelfs onze emoties en gedrag zouden kunnen beïnvloeden! 

De darmbacteriën kunnen gemakkelijk gemeten worden in ontlasting. Hiervoor vragen we u bijvoorbeeld om een klein beetje van de ontlasting van uw baby te verzamelen uit de luier. Wij zullen hiervoor speciale buisjes met een schepje aan u geven.